środa, 3 września 2014

Szarlotka z mąki jaglanej pod piankami (bez glutenu, mleka i jajek)

Sezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek. 

Składniki:

mąka jaglana
skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka
proszek do pieczenia bezglutenowy
siemię lniane mielone
mleko sojowe/ryżowe lub woda



1 szklanka
1 szklanka
pół łyżeczki
1 łyżka
3 łyżki
margaryna bezmleczna1 kostka 200g
cukier puder1/2 szklanki 
cukier waniliowy1 torebka
około 7-8 jabłek
rodzynki, cynamon - wg uznania
cukier - do smaku
żelki - pianki do grillowaniaPrzygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dolać kilka łyżek wody i udusić na małym ogniu aż się zagęszczą.  Dodać cukier, rodzynki, cynamon - wg uznania. 
Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać siemię lniane zmieszane z mlekiem, wymieszać z mąką.  Wyrobić gładkie ciasto. 

Formy (może być tortownica) posmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić spód i boki formy, ponakłuwać widelcem. Podpiec około 10 minut w nagrzanym do około 180 stopni C piekarniku.  Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka. Piec dalej przez około 25 minut (do zarumienienia ciasta). Na jabłkach ułożyć pianki, wstawić na chwilę do piekarnika - parę minut wystarczy aby pianki się przyrumieniły.
Ciasta z mąki jaglanej wymagają dłuższego pieczenia niż kukurydziane, dobrze wypieczone tracą posmak goryczki.



Jabłka wolnościCiacho na widelcu

1 komentarz:

gin pisze...

Mmm, cudownie słodziutka :)