czwartek, 6 lipca 2017

Surówka z sosem Tzatziki

Rodzajów surówek jest naprawdę mnóstwo, więc staram się każdego dnia przygotowywać inną surówkę, dzięki temu dostarczam organizmowi różnorodnych witamin a Wy jaki dodatek do obiadu preferujecie? Może lubicie sos Tzatziki? Jeśli tak, to ta surówka jest właśnie dla Was 😊 Kapusta pekińska w połączeniu z marchwią, kukurydzą i przepysznym sosem Tzatziki. Pyszny dodatek do dania głównego!  Zapraszam 😊



Składniki:
kapusta pekińska pół szt,
marchew 2 szt,
kukurydza konserwowa pół opakowania,

sos Tzatziki:
ogórek wężowy pół szt,
jogurt naturalny lub grecki 7 łyżek,
majonez 2 łyżki,
czosnek 2 ząbki,
posiekany koperek 1-2 łyżki,
sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy i drobno siekamy. Następnie kapustę nasalamy i odstawiamy aż puści sok. Następnie kapustę lekko odciskamy. Dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew i odcedzoną kukurydzę. 
Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, nasalamy, odstawiamy na 5 min, następnie odciskamy z soku i łączymy z majonezem, jogurtem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu. 
Surówkę łączymy z sosem i mieszamy do połączenia. 
Podajemy jako dodatek do dania głównego. 


1 komentarz: