Chlebek truskawkowy

Truskawki powoli się kończą, chociaż ja mogłabym je jeść praktycznie cały rok. Ale nie ma się co smucić bo zaraz będą kolejne owoce :) Dzisiejsza wersja ciacha, to ciasto ucierane z truskawkami :)

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 i 1/2 szklanki posiekanych truskawek
- szczypta soli

Przygotowanie:
Miękkie masło miksujemy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy. Do masy partiami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt. Na koniec dodajemy orzechy i truskawki. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy około 1 godziny w 180 C. 



Komentarze