Drożdżówka z porzeczkami
Drożdżówka doskonale smakuje o każdej porze roku. Latem obowiązkowo piekę z sezonowymi owocami. Właśnie dojrzały czerwone porzeczki a w drożdżówce smakują one wyśmienicie.
ciasto:
Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do
miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać
rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło.
Z mąki,cukru i masła zrobić kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki (28/24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia,rozsypać po całości porzeczki,posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika. Piec 50 minut,po upieczeniu wystudzić i można polukrować.
ciasto:
500 g mąki wrocławskiej
150 ml ciepłego mleka
50 g drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1 żółtko
100 g masła
szczypta soli
1 łyżka cukru z wanilią
ponadto:
2 szklanki obranych czerwonych porzeczek
kruszonka:
50 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
4 łyżki mąki pszennej
Z mąki,cukru i masła zrobić kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki (28/24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia,rozsypać po całości porzeczki,posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika. Piec 50 minut,po upieczeniu wystudzić i można polukrować.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.