Rosół

Rosół to idealne danie na weekendowy obiad. Choć trzeba się zdrowo naczekać nim będziemy mogli go skosztować, to samo przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. Rosół to jedna z najbardziej lubianych wśród dzieci zup. Dla niemowląt, które dopiero zaczynają swoją przygodę z jedzeniem będziemy musieli jednak przygotować inną, bardziej lekkostrawną wersję tej potrawy.

  • kawałek wołowiny (pręga, łata, mostek albo antrykot)*
  • ćwiartka z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • por
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz do smaku

Wołowinę oraz kurczaka myjemy i wrzucamy do garnka. Mięso zalewamy 5 litrami wody i stawiamy na najmniejszym gazie. Po zagotowaniu ustawiamy najmniejszy ogień i gotujemy tak przez 2,5 godziny. W trakcie gotowania zbieramy z powierzchni bulionu szumy. W międzyczasie obieramy włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki. Selera w kostkę. Gdy wywar mięsny jest gotowy dorzucamy warzywa oraz 1,5 płaskiej łyżki soli i gotujemy całość jeszcze przez godzinę. Pod koniec gotowania dorzucamy 4 ząbki czosnku. Sprawdzamy, czy rosół jest odpowiednio słony. Jeśli trzeba to dosalamy i dodajemy pieprz do smaku. Wyłączamy gaz i wyławiamy mięso z zupy. Gotowe!

* Przy alergii na białko mleka krowiego nie powinno się spożywać cielęciny. Trzeba na to zwrócić uwagę wybierając mięso na rosół.

Dodaj komentarz