Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to świetny dodatek do diety bezmlecznej, gdyż w fasola zawiera dużo łatwo przyswajalnego wapnia i magnezu. Choć nie należy ona do najbardziej lekkostrawnych dań, dodatek dużej ilości majeranku powinien ułatwić trawienie. Podczas karmienia piersią w pierwszych miesiącach życia dziecka dobrze jest wstrzymać się z jedzeniem fasolki. Niektóre maluchy źle reagują na tak mocno wzdymające potrawy.

  • pół kilograma suchej fasoli
  • 2 cebule
  • 4 kiełbasy*
  • 40 dag boczku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 czubate łyżki majeranku
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

Pół kilograma suchej fasoli zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę, w której moczyła się fasola. Do garnka wlewamy 3 litry wody i wrzucamy namoczoną fasolę, listki laurowe, ziele angielskie oraz pół łyżeczki soli i zagotowujemy.

W międzyczasie kroimy boczek i kiełbasę w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią boczek. Gdy tłuszczyk zacznie się wytapiać dodajemy kiełbaskę. Boczek i kiełbasa powinny się zarumienić. Wtedy dodajemy cebulę i podsmażamy, aż się nie zeszkli.

Zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolą i gotujemy razem aż fasola nie będzie zupełnie miękka. Doprawiamy fasolkę koncentratem pomidorowym, pieprzem, solą i dużą ilością majeranku. Obrany czosnek rozgniatamy trzonkiem od noża i dorzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze parę minut.

Na patelni, na której smażyliśmy wcześniej kiełbasę roztapiamy łyżkę masła i zasmażamy na nim 1,5 łyżki mąki. Zasmażkę dodajemy do fasolki i mieszamy. Zagotowujemy po raz ostatni. Gotowe! Na talerzu możemy posypać fasolkę natką pietruszki – także bardzo bogatą w wapń.

* Kupując kiełbasę trzeba zwrócić baczną uwagę na skład! Obecnie duża ilość wyrobów mięsnych zawiera dodatek mleka. Warto wystrzegać się też produktów, które mają zapisek, iż „mogą zawierać mleko”. Jeśli nie uda nam się znaleźć takiej kiełbasy, fasolka przyrządzona z samym boczkiem będzie równie pyszna!

Dodaj komentarz