Mini Pavlova

Mini Pavlova z owocami leśnymi, czyli bezy z bitą śmietaną i owocami. Przepis na mini Pavlova z bitą śmietaną i tuskawkami jest już na blogu, tak jak pyszny tort Pavlova , czy na mini bezy, tym razem kolejna odsłona w wersji mini.

Uwielbiam też roladę bezową z malinami.

Beza jak wszyscy wiedzą jest bardzo słodka, ale też bardzo pyszna, idealna beza jest chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku. To lekki, słodki i rozpływający się w ustach deser. Najsmaczniejsza jest z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Bita śmietana jest ubita bez cukru, podana z owocami leśnymi: poziomkami i jagodami, które nazbieraliśmy w lesie. Bardzo dawno nie widziałam poziomek w lesie, a w tym roku odkryliśmy miejsce poziomkowe, cudownie czerwone i aromatyczne poziomki z lasu są o niebo lepsze od tych z ogródka.

Wbrew pozorom i obawą bezy robi się bardzo prosto! Często robię małe chrupiące beziki.

Pavlova recipe. Mini Pavlovas. Mini Pavlova przepis na 9 sztuk.
Składniki:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru (poj. 250 ml)
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:
330 ml śmietanki 30-36%
poziomki, jagody
cukier puder

Przygotowanie mini pavlovej. Na papierze do pieczenia obrysowujemy 9 okręgów o średnicy 10 cm w odstępach, gdyż beza rośnie. Białka wlewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet winny i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, jeszcze chwilę bezę ubijamy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier, najpierw tworząc podstawę, potem brzegi. W środku robimy wgłębienie, które później wypełnimy bitą śmietaną. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C bez termoobiegu. Wkładamy blachę z bezami i natychmiast zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 C. Suszymy/ Pieczemy bezę ok. 60 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy w piekarniku, aż ostygną.

Śmietankę kremówkę ubijamy bez cukru na sztywno, można też ubijać z dodatkiem cukru pudru. Wkładamy do środka każdej mini bezy. Dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty. Smacznego 🙂 .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Mini Pavlova

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *