Piernik królewski

Eksperymentalna wersja ciasta piernikowego, które przełożyłam kremem na bazie budyniu :)


 Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 70 g masła
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
Krem:
- 350 ml mleka
- 1/2 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Dekoracja:
- 4 łyżki miodu
- 2 garście posiekanych orzechów

Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier i miód. Mieszamy i studzimy. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, solą oraz sodą. Do mąki dodajemy wystudzony płyn i jajko, wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części i rozwałkowujemy. Pieczemy w temperaturze 120 C przez około 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy krem: w połowie szklanki mleka rozprowadzamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy budyń. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone w kawałki masło, mieszamy az się rozpuści oraz pojedynczo żółtka. Ucieramy krem aż masło się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowym kremem przekładamy upieczone placki piernikowe, zostawiamy dosłownie odrobinę na posmarowanie góry a na nią wylewamy polewę (na rozgrzaną patelnię wlewamy miód oraz pokrojone orzechy, chwilę mieszamy).




Komentarze