Rolada ze szpinakiem i wędzonym łososiem



Mój mąż zobaczył w tv roladę szpinakową z wędzonym łososiem i od razu zapytał się ze swoim słodkim uśmiechem czy mogłabym to zrobić bo wygląda przepysznie. Chcąc spełnić życzenie męża następnego dnia wzięłam się do roboty. Jaki był efekt? Mąż był zachwycony choć stwierdził, że to jest przekąska raczej raz na jakiś czas, często nie da się tego jeść. Ale była bardzo pyszna. Muszę dodać, że wprowadziłam niewielkie zmiany dopasowując przekąskę pod nasze kubki smakowe :)
Składniki:
  • 4 jajka
  • 250 g łososia wędzonego w plastrach
  • 270 g serka śmietankowego z chrzanem u mnie Łaciaty 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • koperek świeży drobno pokrojony 2 łyżeczki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej 
  • sól, pieprz
  • szpinak rozdrobniony u mnie Hortex 450 g
Szpinak podsmażam na patelni z odrobina oliwy lub oleju, dodaję wyciśnięty czosnek oraz sól i pieprz. Odstawiam do wystygnięcia. Żółtka oddzielam od białek i białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Po wystygnięciu dodaję żółtka oraz mąkę i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję partiami pianę z białek. Powstałą masę wylewam na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia na grubość około 2 cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez około 10 minut. Po upieczeniu odstawiam do ostygnięcia. Następnie smaruję masę równomiernie serkiem, posypuję koperkiem i układam plasterki łososia. Zwijam w roladę i owijam ją folią spożywczą i wkładam na kilka godzin do lodówki żeby zachowała piękny kształt i żeby się nie rozpadała. 

I gotowe, smacznego! :-)


2 komentarze:

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger