KREM Z MARCHWI, POMARAŃCZY I IMBIRU

SKŁADNIKI:
  • 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki
  • 60 g masła (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (w wersji bez masła dodać więcej oliwy)
  • 2 duże cebule, pokrojone w bardzo drobną kosteczkę
  • 1 pomarańcza
  • korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 2 szczypty kminku
  • 150 ml śmietany 30% (opcjonalnie do zabielenia)
  • kolendra (ewentualnie natka pietruszki), grzanki do dekoracji przed podaniem 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek (lub więcej w wersji bez masła), następnie dodajemy 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka wcześniej pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy starty imbir, marchew i 2 szczypty kminku. Skórkę pomarańczy ocieramy za pomocą zestera lub ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka. Z dwóch kostek przygotowujemy 2 litry bulionu warzywnego, zalewamy nim marchew w garnku (aby zupa była bardziej gęsta można dodać mniej bulionu). Gotujemy mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. Po zmiksowaniu ponownie podgotowujemy. Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Zupę przelewamy do talerzy, posypujemy grzankami i dekorujemy listkiem kolendry (bądź natki pietruszki).

***
Mała przeróbka przepisu zaczerpniętego z jakiejś gazetki, od razu trafił do mojego kulinarnego kajecika ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz