ZUPA Z GROSZKU I CUKINII

...z dodatkiem pestek słonecznika

SKŁADNIKI:
  • 1 litr bulionu warzywnego (z 2 kostek lub według własnego przepisu)
  • 450 g mrożonego groszku
  • 1 średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina masła
  • garść zieleniny (pietruszka, koperek)
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, chili cayenne - do smaku
  • garść pestek słonecznika
  • śmietana 12 %

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W litrze bulionu gotujemy groszek oraz pokrojoną cukinię. Na patelni rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła i podsmażamy posiekany czosnek (aż zacznie skwierczeć). Wrzucamy go do bulionu z groszkiem i cukinią. Następnie dodajemy garść zieleniny. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz chili cayenne. Przed zmiksowaniem można wydobyć z zupy garstkę groszku do udekorowania. Całość miksujemy za pomocą blendera. Na oddzielnej patelni podsmażamy słonecznik. Przygotowaną zupę podajemy z dodatkiem śmietany oraz posypując wierzch słonecznikiem.

***

4 komentarze:

  1. Robiłam ostatnio z brokuła. Chyba czas na groszek i cukinię! Polecam zamiast śmietany odrobinę sera koziego lub innego długo dojrzewającego. Widzę, że używasz śmietankę i masło, więc założyłam, że ser również.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za podpowiedź, spróbuję następnym razem :)

      Usuń
  2. Uwielbiam zupę groszkową .Zapraszam do siebie http://sztuka-ze-smakiem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za zaproszenie, właśnie próbuję zgłosić przepis :)

    OdpowiedzUsuń