CIASTECZKA ZBOŻOWO-BANANOWE


SKŁADNIKI:
  • 1/2 serka śmietankowego typu Almette
  • 1/2 dużego banana
  • 1/2 szklanki otrąb żytnich
  • 1/2 szklanki płatków 5 zbóż (np. jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych, pszennych, żytnich)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na początek łączymy serek śmietankowy z rozgniecionym bananem. Następnie dodajemy całą resztę składników i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując jednocześnie kształt naszych ciasteczek. Pieczemy w temp. 180 stopni do momentu aż się zarumienią (około 30 minut). 
Dodam, że z podanej wyżej ilości składników wychodzi około 15 ciasteczek. W efekcie końcowym są dość wilgotne i miękkie.
***

3 komentarze:

  1. Wyglądają baaaaardzo smacznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, dzisiejszy eksperyment idealnie wpisał się w mój podwieczorek :)

      Usuń
  2. Szanowna Pani,
    widzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Itali!

    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń