IMBIROWA BRUKSELKA



SKŁADNIKI:
  • 2-3 garstki brukselki
  • świeży imbir - ścieramy około 1-2 cm korzenia
  • pieprz cytrynowy
  • świeżo mielona sól
  • natka pietruszki
  • masło
  • makaron tagliatelle

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Brukselkę przygotowujemy w formie al dente. Wrzucamy ją do wrzątku z odrobiną soli (można dodać szczyptę cukru - jak kto lubi) i gotujemy około 5 - 10 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron również al dente. Ugotowaną brukselkę odcedzamy i podsmażamy na patelni z masłem, z dodatkiem świeżego imbiru, pieprzu cytrynowego, natki pietruszki oraz soli. Doprawiamy do smaku, a na koniec podajemy z makaronem tagliatelle.


Brukselka to skarbnica zdrowia. Jest źródłem wielu witamin np. K, C, A, B6 i B1, a także składników mineralnych m.in. magnez, kwas foliowy i potas. Wzmacnia odporność, poprawia pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego; zawiera również substancje hamujące rozwój komórek nowotworowych...
...i stało się tak - weszłam dziś do sklepu, spojrzałam na stoisko z warzywami i oto ona, nieco zapomniana, zaczęła krzyczeć do mnie. Miewacie tak czasem? Pewnie tak, szczególnie, gdy chodzi o słodkie ;) Zatem przechwyciłam dwie garstki brukselki, a w drodze do domu zastanawiałam się jak ją przygotować... brukselka z natury nieco mdła, bywa też gorzka.. Stąd też wyszła kompozycja jak wyżej - świeży imbir, pieprz cytrynowy i natka pietruszki, ...i masło, bo dodaje brukselce słodyczy. 
Wyszło smacznie, dlatego serdecznie polecam :)
***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz