PŁATKI OWSIANE Z JOGURTEM NATURALNYM I BAKALIAMI

Uwielbiam celebrować weekendowe śniadania! Zjadać je powoli, jeszcze w pidżamie i ciepłych skarpetach... 
i namiętnie kontemplować jak każda kolejna porcja odżywia moje ciało ...z takim początkiem dnia nawet brzydka pogoda przestaje być straszna! ;)


JAGODY GOJI - nazywane "owocami długowieczności" lub "czerwonymi diamentami". W tradycji chińskiej i tybetańskiej znane i cenione są od 2000 lat. Uznawane są za "super fruits" ponieważ mają wysoką zawartość witaminy E, witaminy A oraz błonnika, a także są źródłem żelaza.


SKŁADNIKI (na 1 porcję):
  • płatki owsiane górskie (około 30 g)
  • jogurt naturalny (około 200 g)
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka otrąb gryczanych
  • ulubiona mieszanka owocowo-orzechowa z pestkami (np. dyni)
  • suszone jagody goji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na początek gotujemy wodę. Do wysokiej szklanki wsypujemy płatki owsiane a następnie zalewamy je gorącą wodą w ilości nie przekraczającej poziom płatków. Chwilę czekamy aż płatki nasiąkną wodą (sprawdzamy przechylając szklankę czy na pewno cała woda została wchłonięta). Do jogurtu naturalnego dodajemy jedną łyżeczkę cukru pudru i dokładnie mieszamy - wersja dla tych co lubią słodkości :) Przelewamy nasz jogurt do szklanki z płatkami owsianymi. Następnie na wierzchu warstwami układamy: otręby gryczane, mieszankę owocowo-orzechową z pestkami oraz suszone jagody goji. Smacznego! 

***

6 komentarzy:

  1. Po co zalewać płatki wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo lubię, gdy płatki owsiane są miękkie i kleiste, ale nie rozgotowane :)

      Usuń
  2. Kolejny ciekawy przepis. :) Sądzę, że nadawał by się do kombinacji mojej diety dr Budwig, gdzie łączę twarożek z olejem lnianym i dodaję do tego musli i różne owoce.

    OdpowiedzUsuń