KOTLETY Z BURAKÓW

BURAKI - mają właściwości lecznicze dzięki antocyjanom, które sprawiają, że mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy, ponadto zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Sok z buraków może uchronić nas przed katarem, uwolnić od zgagi i obniżyć ciśnienie krwi. Buraki mają też działanie wykrztuśne, pomagają więc przy kaszlu.
Buraki posiadają dużo kwasu foliowego, trochę witaminy C oraz witaminy B1. Ponadto są bogate w składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadziej spotykane rubid i cez. Buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, zapobiega anemii, wspomaga układ krwionośny. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych. Powinny być spożywane przez nadciśnieniowców. Piękny kolor buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników, dlatego buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Buraki mają wysoki indeks glikemiczny, stąd chorzy na cukrzycę powinny na nie uważać. 
Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku.



SKŁADNIKI:

  • 2 średnie buraki - wcześniej upieczone
  • 30 g kaszy jaglanej
  • 30 g kaszy kuskus
  • 1/2 cebuli np. czerwonej (można wcześniej podsmażyć na maśle)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka otrąb np. gryczanych
  • sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne
  • lubczyk
  • koperek
  • 1 jajko
  • oliwa z pestek winogron

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na początek przygotowujemy odpowiednią ilość kaszy jaglanej oraz kuskus - według receptury na opakowaniu. Upieczone wcześniej buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich ugotowaną kaszę jaglaną, kuskus, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, koperek, pieprz cayenne, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz jest dobry moment, aby posmakować czy wystarczająco dobrze doprawiliśmy nasze danie. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i otręby gryczane. Ponownie dokładnie mieszamy. Z kleistej masy formujemy kulki. Rozgrzewamy oliwę z pestek winogron i smażymy na niej kotleciki. 

Proponuję podać je z ziemniakami ugniecionymi z dodatkiem masła, soli i curry :)


Smacznego!

***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz