TAGLIATELLE W SOSIE POMIDOROWYM

"Miło jest spróbować."
Francesco Petrarca 


SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 4 gniazdka makaronu tagliatelle
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml białego wina półwytrawnego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • olej z pestek winogron / oliwa z oliwek
  • podprażony słonecznik
  • rukola
  • czarne oliwki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron tagliatelle gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy ulubiony olej i na złoty kolor podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy pomidory, czosnek, 50 ml białego wina, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego oraz pozostałe przyprawy. Smażymy chwilę, aż wszystkie składniki się ze sobą przegryzą.
Na osobnej patelni podprażamy pestki słonecznika, którymi na koniec wraz z rukolą i oliwkami udekorujemy nasze danie :)

Smacznego!
***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz