MAKARON Z ZIELONĄ PAPRYKĄ I BIAŁĄ FASOLĄ

Poniedziałek. 
Początek tygodnia zaczynam od dania, które mogę szybko przygotować. Fasolę oczywiście warto ugotować dzień wcześniej. Warzywa i makaron proponuję w wersji al dente. Jedyne przyprawy to pieprz i sól morska, świeżo mielone. Kilka składników, minimum przypraw, a dom wypełni się aromatem pobudzającym kubki smakowe... :)


SKŁADNIKI (2-3 porcje):
  • około 1 szklanki białej fasoli (wcześniej ugotowanej)
  • 1 zielona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 średnia cebula
  • por (zielona część)
  • kilka listków natki selera
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżka masła
  • ulubiony makaron

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na rozgrzany olej wrzucamy kolejno cebulę, paprykę, pomidory, por, starty czosnek, listki natki selera, a na koniec dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę. Smażymy tak długo aż papryka nieco zmięknie. Doprawiamy do smaku jedynie solą i pieprzem. Można dodać również łyżkę masła. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z ulubionym makaronem.

Smacznego!
***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz