ZUPA Z ŻÓŁTEJ CUKINII I BIAŁYCH WARZYW

SKŁADNIKI:
  • około 1 litr wody
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, natka selera)
  • 6 małych ziemniaków
  • 1 żółta cukinia
  • 2 listki laurowe
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • papryka słodka, chilli cayenne, curry
  • koperek
  • 1 łyżka roztopionego masła (albo oleju)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Włoszczyznę i ziemniaki gotujemy w 1 litrze wody z dodatkiem listków laurowych. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy bulion warzywny będzie gotowy, wyciągamy ugotowane warzywa. Następnie w samym bulionie gotujemy pokrojoną na kawałki żółtą cukinię. Doprawiamy do smaku curry, słodką papryką i chilli cayenne. Dodajemy trochę tłuszczu (roztopionego masła lub oleju), a także białe warzywa z ugotowanej wcześniej włoszczyzny - wszystkie albo tyle ile chcemy albo co lubimy [ ponoć nie każdy lubi seler ;) ]. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Można również pokroić w plasterki marchewkę i dorzucić do naszej kremowej zupy. Na koniec posypujemy koperkiem. 

Smacznego!
*** 

2 komentarze: