sobota, 1 lipca 2017

Sałatka caprese z Newellą



Troszkę inna sałatka caprese - z Newellą zamiast mozzarelli. Newella jest robiona z białka kurzych jaj, więc mogą ją spożywać osoby z nietolerancją laktozy lub kazeiny.

SKŁADNIKI na 1 porcję:
  • 10 dag Newelli (1/2 opakowania)
  • 1 duży lub 2 mniejsze pomidory
  • kilka zielonych oliwek
  • gałązka bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól

WYKONANIE:
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Można oczywiście zostawić pomidor ze skórką, ale ja zdecydowanie wolę bez skórki.
Newellę osączyć z zalewy, również pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu naprzemiennie z plastrami pomidora.
Listki bazylii opłukać, osuszyć i podrzeć na kawałki, rozsypać na wierzchu sałatki.
Dodać osączone z zalewy oliwki.
Przed podaniem całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...