czwartek, 29 czerwca 2017

Pasta z kurczaka gyros na cieście szpinakowym z groszkiem

Zazwyczaj  pasty kanapkowe lądują na kromce chlebka lub bułce, taki ich los i przeznaczenie. Ja jednak postanowiłam, iż moja pasta będzie na biszkopcie szpinakowym a na samej górze królować będzie groszek. Takie danie to doskonała przystawka podczas przeróżnych imprez. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kawałek słodkiego ciasta i gdyby nie groszek nikt by się nie zorientował, że to jednak wytrawne danie, do tego pyszne, syte i efektowne.
 


 
Do przygotowania porcji w foremce o wymiarach 15x20 cm, gdzie uzyskamy około 8 kostek "ciasta" potrzebujemy:
 
Ciasto szpinakowe
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
125 ml mrożonego szpinaku dobrze odsączonego od wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
 
Pasta
2 pojedyncze małe piersi z kurczaka lub 1 bardzo duża
2-3 łyżki majonezu
3 jajka
1 serek śmietankowy, taki z kubełka
2 łyżki oleju
przyprawa gyros
sól, pieprz
 
1 mała puszka groszku Bonduelle
1 pęczek szczypiorku
 
Na samym początku przygotowujemy ciasto szpinakowe:
 
Jeżeli nie macie odpowiedniej foremki, tzn. macie zbyt dużą to jeden lub nawet dwa brzegi możecie zrobić z foli aluminiowej, ciasto ma taką konsystencję, że nie wypłynie. Tak wiec foremkę należy natłuścić i wysypać bułką tartą.
Białka jajek należy ubić na sztywno.
Wszystkie pozostałe składniki ciasta należy zblendować na gładką masę i dodać do białek, delikatnie wymieszać i wylać do foremki. Piec 25 minut w 170 stopniach.
 
Piersi z kurczaka należy pokroić w kostkę, dodać oliwę, przyprawę gyros, wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 30 minut, następnie usmażyć na patelni, przestudzić i zblendować na gładką masę.
Jajka ugotować na twardo
Do zblendowanego kurczaka dodać majonez, serek, starte na grubych oczkach białka ugotowanych jajek. Wymieszać i przyprawić.
Biszkopt szpinakowy delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą, na wierzch nałożyć masę z kurczaka, wyrównać, na to pokruszyć żółtka jajek, groszek i posiekany szczypiorek. Przed pokrojeniem schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.



Bonduelle - od 25 lat z Wami

Czy wiesz że:
Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu (np. koloru) rośliny, czyli tylko na te rośliny, które tego potrzebują.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz