Szybki pomysł na obiad jednogarnkowy. Wszystko w jednym ryż, mięso i warzywa. 

risotto z kurczakiem

Przygotowanie mięsa – doprawić mięso wszystkimi przyprawami przeznaczonymi do mięsa. Patrz na składniki. Zostawić tak przygotowane mięso na godzinę w lodówce, ale to nie jest konieczne. Tylko zawsze jak macie czas to warto, mięso nabierze smaku przypraw.

risotto

Przygotowanie warzyw – paprykę umyć, wyciąć błonki i nasionka, pokroić w paseczki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

Wykonanie – na patelni rozgrzać olej, wrzucić ryż i smażyć dwie minuty. Cały czas mieszać. Dodać posiekaną cebulkę i kurczaka. Smażyć mieszając tak długo aż kurczak straci kolor surowizny a cebulka zmięknie.

Wlać wywar i pozostałe warzywa. Zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Teraz już trzeba gotować na średnim ogniu. Co chwilkę mieszać, gotować do całkowitego wchłonięcia wywaru przez ryż. Ryż musi być miękki, ale nie rozgotowany.

Natkę pietruszki posiekać i obsypać nim całą potrawę.

Polecam obiadek był super.