środa, 28 czerwca 2017

Puszyste pankejki. Pancakes.

Puszyste pankejki, naleśniki amerykańskie, pancakes, nazw tych pysznych placuszków jest kilka. 
Wszyscy lubimy placki, naleśniki czy racuchy, które nieodłącznie kojarzą nam się z dzieciństwem, wakacjami u babci czy podwieczorkami w przedszkolu;) 

Smażenie placków jest nieco czasochłonne. Więc najlepiej robić to w weekendy, kiedy spokojnie i niespiesznie można oddać się temu zajęciu. Pankejki często smażymy na niedzielne śniadania, a właściwie to męska część rodziny smaży. Mnie nie dopuszczają wtedy do kuchni, to taki ich poranny rytuał - wspólne przygotowanie i smażenie placków. 
Tym razem ja pomagałam synowi w przygotowaniu ciasta, bo miały to być trochę inne pankejki niż zwykle - puszyste. Kuba pracowicie smażył placuszki, a efekt jego pracy widzicie na zdjęciach.

Zjedliśmy przepyszne śniadanie. Pankejki dla odmiany zostały podane z waniliowym serkiem homogenizowanym i truskawkami.
Klasycznym dodatkiem do pankejków jest syrop klonowy, ale świetnie smakują również z miodem, konfiturą lub świeżymi owocami.

 


Składniki na Puszyste pankejki: 
  • 2 szkl. mąki pszennej typ 500 (jeśli odważacie składniki, to 250 g mąki)
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • ½ torebki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2-4 łyżki cukru (ilość zależy od tego czy lubicie lekko słodkie placki czy słodkie)
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka ekologiczne
  • 500 ml maślanki
  • 1/8 kostki masła (25 g)
  • 2 łyżki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
Przygotowanie:
  • Do przygotowania ciasta na pankejki potrzebujesz dwóch misek. W jednej wymieszaj mąkę i sodę.
  • W drugiej misce roztrzep jajka i dodać maślankę, cukier, cukier waniliowy i sól. Zrób to za pomocą trzepaczki do jajek lub widelca. Rodzaj narzędzia nie jest istotny, najważniejsze, aby wszystkie składniki były dokładnie wymieszane a sól i cukry rozpuściły się.
  • Masło roztop w na małym ogniu i ostudź przed dodaniem do miski z mokrymi składnikami.
  • Następnie dodawaj porcjami po kilka łyżek mąkę z sodę. Mieszaj dokładnie, aby ciasto nie miało grudek mąki.
  • Odstaw ciasto na pół godziny, a następnie smaż placuszki na średnio rozgrzanej, suchej patelni (bez tłuszczu).
  • Do smażenia pankejków używam małej patelni (o średnicy 14 cm), a ciasto nalewam niewielką łyżką wazową (o pojemności 1/3 szkl.).
  • Gdy na smażonym pankejku pojawiają się bąbelki powietrza to znak, że należy go przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę do zrumienienia.
  • Pankejki podawać udekorowane serkiem homogenizowanym i truskawkami. 
    Smacznego

1 komentarz: