Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną)

Większość chlebów bananowych jest dość wilgotna, przez co nie tylko smakiem, ale i konsystencją odbiegają od tradycyjnego pieczywa. Mąka ziemniaczana daje dość suche wypieki, więc postanowiłem użyć ją do chleba bananowego. Rezultat wyszedł znakomity – chleb bananowy z mąką ziemniaczaną!

Chleb bananowy z mąką ziemniaczaną

Jak zrobić tak smacznie wyglądający chleb? Przepis na chleb bananowy z mąką ziemniaczaną:

Ubij jajka, dodaj olej kokosowy i banany i dobrze zmiksuj razem. Dodaj wszystkie pozostałe składniki poza octem jabłkowym i wymieszaj do gładkiej konsystencji.

Powyższe proporcje są na 3 dość duże banany, jeśli masz je mniejsze, albo mniej dojrzałe, to daj mniej mąki kokosowej, bo inaczej ciasto będzie za gęste.

Gdy masz rozgrzany piec i gotową foremkę (ok. 10×20 cm), wlej do ciasta ocet jabłkowy, rozmieszaj, przelej do foremki i wstaw do pieca. Piecz w 180°C przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Gotowe!

Gotowy chleb jest słodkawy (ma w końcu miód i banany), ale nie za bardzo. Ja dodałem nieco pokrojonych drobno rodzynek (na zdjęciu powyżej taki właśnie chleb), przez co wyszedł nieco słodszy.

Mimo słodkości taki chleb doskonale smakuje z masłem i nadaje się na kanapki, choć oczywiście nie wszystkie dodatki będą do niego pasować.

Uwaga, jest to bomba węglowodanowa – nic dziwnego, w końcu wśród składników mamy mąkę ziemniaczaną, miód i banany. Nie jest to propozycja dla osób na diecie niskowęglowodanowej.

Ze względu na skrobię z ziemniaków chleb ten jest niedozwolony na dietach SCD i GAPS.

Na diecie FODMAP problematyczne są mąka kokosowa (choć nie jest jej dużo) i miód (możesz go zastąpić brązowym cukrem albo stewią).

Na protokole autoimmunologicznym unika się jajek, ale z powodu niskiej wilgotności i struktury tego chleba możesz jajka łatwo zastąpić żelatyną (zobacz: Zamiast jajek).

Skrobia ziemniaczana jest z reguły dobrze tolerowana przez osoby z problemami autoimmunologicznymi, jeśli jednak masz silną nadwrażliwość na psiankowate, to możesz ją zastąpić mąką ararutową albo z tapioki.

Smacznego!

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Bochenek
(16 kromek)
3150 kcal428 g34 g146 g5,7 g40 g
Kromka197 kcal26,8 g2,1 g9,1 g0,4 g2,5 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieZmodyfikuj
przepis
Niestety nieZmodyfikuj
przepis
Inne chleby paleo:


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

8 komentarzy do “Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną)”

  1. Czy ktoś próbował może ten przepis bez miodu? Czy wtedy wychodzi tylko mniej słodki, czy miód musi być aby utrzymać strukturę chleba?

    1. Ja nie przesiewam, bo potem i tak blenderem je rozrabiam. Ale jak chcesz wymieszać ręcznie, to pewnie trzeba będzie przesiać. Pamiętaj jednak, że kokosowa jest dość gruboziarnista i do niej trzeba by sitko z większymi otworami.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *