wtorek, 27 czerwca 2017

Odwrócone ciasto z morelami

W końcu jest cudowna pogoda, która pozwala na świetne wykorzystanie wolnego czasu. Coraz częściej spotykamy się z przyjaciółmi i znajomymi, gdzie rozmowy umilają przepyszne wypieki! Rozpoczyna się sezon na morele, więc proponuję na przygotowanie pysznego i szybkiego ciasta!




Składniki:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • aromat
  • 8-10 wydrylowanych moreli

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajmy olej, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i aromat. Wszystko dokładnie miksujemy. Na dno natłuszczonej formy układamy wypestkowane, przekrojone na pół morele. Następnie przelewamy masę. Pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

1 komentarz: