6/27/2017

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną

W moim domu znowu zagościła zupa. W tygodniu zupy królują u mnie niemal codziennie. Nie ma to jak wrzucić wszystko co popadnie do jednego gara i czekać aż obiad zrobi się sam. Zupę kalafiorową od lat zawsze robiłam z ziemniakami. Czas jednak wypróbować nowe połączenia. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa nabiera oryginalności. Jest przepyszna, łatwa do zrobienia i zdrowa. Zdecydowanie polecam!


Składniki: 

  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 50 dag kalafiora
  • 10 dag kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki)
  • włoszczyzna
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2-3 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem
  • 150 ml jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną)
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  • ostra papryka
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy. Pozbawiamy się szumowin. Dokładamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę. Gotujemy przez ok. 30 minut. Kalafior oczyszczamy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażamy. Dodajemy kaszę i paprykę. Smażymy przez ok. 2 minuty. Włoszczyznę wyciągamy z wywaru.  Do wywaru dokładamy kalafior, zawartość patelni i mrożony groszek z marchewką.  Gotujemy do czasu aż kasza i warzywa staną się miękkie. .  Zupę zabielamy jogurtem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem- jak trzeba jeszcze papryką. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.


Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię zupę kalafiorową, ale z kaszą jaglaną jeszcze nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger