kasza_z_morelami

 



 

 

 

 

 

kasza_z_morelami

 

 

 

 

 

Kasza mazurka to drobna odmiana kaszy jęczmiennej (zobacz artykuł Kasza – rodzaje i zastosowanie).

Często zdarza nam się jeść kaszę czy jako samodzielne danie czy też jako dodatek do posiłków. Moje dzieci lubią różne kasze okresami. Był czas kiedy pałały miłością do gryczanej i chętnie ją jadły, teraz wolą pęczak, manną, mazurską, bulgur, na gryczaną nie chcą patrzeć 🙂

Staram się dostosowywać przepisy do ich upodobań.

Podobnie jak ja w dzieciństwie chętnie jadłam zupy owocowe np truskawkową czy czereśniową, moje dzieci teraz chętnie jedzą makarony i kasze z owocami.

Kasza mazurska z musem owocowym to danie na słodko, które przygotowałam dzieciom na podwieczorek i z apetytem zjadły, ale to również świetna propozycja na śniadanie czy kolację.

 

 

 

 

PRZEPIS NA KASZĘ MAZURSKĄ Z MUSEM MORELOWYM

Składniki na Kaszę mazurską z musem morelowym:

50g suchej kaszy jęczmiennej mazurskiej

50 ml mleka krowiego lub roślinnego

miód

5 moreli świeżych

1/2 jabłka

 

 

Jak zrobić Kaszę mazurską z musem morelowym:

Kaszę płuczemy na sicie i wrzucamy do garnka.

Zalewamy pół szkl wrzątku, przykrywamy i gotujemy na minimalnym ogniu 10 min aż kasza wchłonie wodę. Dodajemy mleko, łyżeczkę miodu i gotujemy jeszcze 5 minut.

Morele pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę.

Owoce miksujemy z łyżeczką miodu.

Kaszę podajemy z musem morelowym.



kasza_z_morelami

 

 

 

 

 

 

Zobacz też:

 

 

kasza rodzaje  Kasza – jej rodzaje i zastosowanie

 

jak_ugotowac_bulgur  Jak ugotować kaszę bulgur

 

jak ugotować kaszę jaglaną  Jak ugotować kaszę jaglaną?

 

kasza owsiana  Kasza owsiana – cechy, właściwości i kulinarne inspiracje

 

Jak ugotować kaszę owsianą  Jak ugotować kaszę owsianą

 

Jak ugotować pęczak  Jak ugotować pęczak