poniedziałek, 7 października 2013

Tort Tiramisu


Chyba nie ma osoby która nie spróbowała chociaż raz tiramisu . Nie żadne gotowe ciasto w paczce . Tylko własne tiramisu do kawy. Można zrobić w pucharkach, foremkach czy też w tortownicy. 

Udane tiramisu to przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto. 


Dzisiaj proponuje Tort tiramisu :




Składniki:

biszkopt 

  • 4 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 33 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g drobnego cukru
do nasączenia 
  • 160 ml ostudzonej mocnej kawy
  •  80 ml likieru może być kawowy albo amaretto
na masę:
  • 750g serka mascarpone
  • 100g drobnego cukru
  • 150 ml śmietanki kremówki
100g czekolady gorzkiej startej na dużych oczkach.

Przygotowanie:

Biszkopt- oddzielamy białka od żółtka. Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo żółtka.
Mąki wymieszać i przesiać . Delikatnie wymieszać z masą nie miksując ! . ( najlepiej drewnianą łyżką)


Tortownice o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia tylko dno formy. Boków niczym nie smarować . Wyłożyć ciasto . Pieczemy w temperaturze 160 -175 stopni, przez 45 min . 

Kawę z likierem wymieszać .

Masa-  kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.  Dodać serek mascarpone na małych obrotach zmiksować.


Wykonanie :

Pierwszy blat biszkopta kładziemy na tortownicy, nasączamy 1/3 likieru z kawą, dodajemy 1/3 masy serowej i 1/3 wiórek czekoladowych.  Następny biszkopt tak samo nasączamy itp. Kończąc tort wysmarować boki masą , posypać wierzch wiórkami. Dekoracja różna ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz