Sałatka z roszponki i owoców w sosie pomarańczowym

Sałatka z roszponki i owoców w sosie pomarańczowym

Świeże listki roszponki są tak delikatne i uniwersalne w smaku, że w sałatkach skomponują się niemal ze wszystkimi dodatkami.

Poczułam lato. Chęć na owocowe orzeźwienie i lekkie posiłki nawet w wersji obiadowej jest nie do pokonania 🙂 Sałatka, którą stworzyłam bazuje na delikatnej roszponce w towarzystwie pomarańczy, winogron i nektarynki i spokojnie może zaspokoić potrzebę na coś słodkiego w bardzo zdrowej i beztłuszczowej wersji.

Z podanej ilości składników stworzysz 2 porcje sałatki.

Każda z nich zawiera około 176 kcal, 3,3 g białka, tylko 0,7 g tłuszczu, 44,3 g węglowodanów i 5,8 g błonnika

Wykonanie SAŁATKI

  1. Umyj i lekko osusz roszponkę. Ułóż ją na półmisku lub na dwóch talerzach.
  2. Z połówki jednej pomarańczy wyciśnij sok. Pozostałe obierz, podziel na cząstki i usuń błonki.
  3. Nektarynkę umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w plasterki.
  4. Winogrona opłucz i poprzekrawaj na połówki.
  5. Ułóż wszystkie owoce na roszponce, możesz posypać migdałami.
  6. Sok wyciśnięty z połówki pomarańczy wymieszaj z płynnym miodem (podgrzej go delikatnie) i z sokiem z cytryny. Dodaj sól i pieprz.
  7. Polej sałatkę sosem i wstaw do lodówki na 15 minut a potem wcinaj 🙂

Składniki na 2 porcje

  • 70 g roszponki
  • 2 duże pomarańcze lub 3 małe
  • 1 nektarynka
  • garść winogron (najlepiej bez pestek)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • opcjonalnie płatki migdałów

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz