5,5K
Te placuszki z mąki kokosowej to idealna opcja na pożywne białkowo-tłuszczowe śniadanie. Są bezglutenowe, nie zawierają cukru ani nabiału, więc stanowią idealny posiłek dla osób uprawiających sport i dbających o linię. A jeśli lubicie zdrowe śniadania na słodko to jest idealna propozycja dla Was.
SKŁADNIKI
Pancakes:
- ¼ szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 50 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
- olej kokosowy do smażenia
- szczypta soli
Do podania:
- śmietanka kokosowa
- syrop klonowy
- świeże truskawki
- granat
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na placuszki wymieszaj ze sobą. Możesz to zrobić łyżką lub blenderem. Następnie ciasto odstaw na 5 minut. Powinno stać się gęste i mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby, gdy będzie zbyt zwarte, dolej więcej mleka kokosowego lub wody.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wykładaj po jednej łyżce ciasta na każdego placuszka, formując okrąg. Smaż do zrumienienia, a następnie obróć na drugą stronę.
- Gotowe pancakes podawaj z łyżką kokosowej śmietanki, owocami i syropem klonowym (w wersji BT możesz go pominąć, placki są wystarczająco słodkie).
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
10 komentarzy
Intrygujące,nie jadłam z mąki innej niż pszenna 🙂
Polecam wypróbować, bo są nie tylko lepsze ale i zdrowsze 😉
Uwielbiam takie 🙂 często lądują u mnie na talerzu albo w wersji omletowej 🙂 zapraszam do siebie po insporacje 🙂
https://www.facebook.com/ZdrowoIPysznieNaTalerzuByKatarzynka/
Och tak – w wersji omletowej z masłem orzechowym to jest sztos! 😀
To są nasze ulubione placuszki 😀 Kochamy wszystko co kokosowe 😛
W takim razie piona! 😀
Ileż tu pyszności ostatnio, kiedy ja to wszystko nadrobię! 😮 "Pankejki" wyglądają bosko, a z tą kokosową nutą muszą smakować jeszcze lepiej 😀
Haha, nie wiem 😮 Sam ostatnio nie nadążam z przeglądaniem przepisów u innych xD Ale bardzo dziękuję za miłe słowa 😉
Mmm, nie ma jak słodkie śniadanie, doda energii na cały dzień 🙂
W rzeczy samej 😉