Jajka w sosie chrzanowym

 
 
 


 
 
 
Sos chrzanowy robię dosyć często, ponieważ w domu wszyscy bardzo go lubią.
 
 Taki sos pasuje do różnych mięs jak również do jajek na twardo.
 
Ja tym razem podałam z ziemniakami i buraczkami.
 
 



Składniki:
  • jajka

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki chrzanu tartego
  • 1 szklanka bulionu
  • 100 ml śmietany 18%
  •  sól, pieprz

Wykonanie:

Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę przesmażyć, wlać zimny bulion, dokładnie wymieszać, zagotować. Dodać chrzan i na małym ogniu gotować przez 5 minut od czasu do czasu przemieszać. Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka ugotowane, obrać, przekroić na połówki i podawać z sosem.

                           






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);