piątek, 23 czerwca 2017

Surówka z brukwi

Najbardziej zapomniane warzywo a takie smakowite i zdrowe, brukiew.
Nasze babcie jadały i uprawiały w ogródkach a teraz mało jej jemy.
Zakupiłam i użyłam w surówce.
Brukiew smakuje trochę jak kapusta a trochę jak kalarepa.
W surówce smakuje wybornie, polecam.
Surówka z brukwi.


                 Składniki:

  • 300 g obranej brukwi
  • 1 duża marchew
  • 1 jabłko ze skórką
  • 9 cm kawałek pora, biała część
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka octu winnego jasnego
  • 4 łyżki majonezu
  • sól morska

Brukiew i marchew umyłam i obrałam, starłam na tarce jarzynowej.
Jabłko starłam razem ze skórką a pora pokroiłam w półplasterki.
Wszystkie warzywa wymieszałam w misce, dodałam posiekane zioła, sól, ocet, majonez - najlepiej domowy - i wstawiłam do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                          "Podróże małe i duże"
Pocztówka z nad Zalewu w Sielpi
Na zalewem zachodzące słońce tworzy urocze refleksy świetlne, piękne i barwne widowisko.
Siadłam na ławeczce i oglądałam.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger