środa, maja 10, 2017

Tarta kremowa z truskawkami

tarta,ciasto,krem,truskawki,



Tarta kojarzy mi się z wiosną i  owocami.Kocham truskawki i już nie mogę się doczekać naszych POLSKICH ,wspaniałych truskawek.To nie to samo co zagraniczne,które są bez smaku.Chciałam poczuć wiosnę i stąd te ciasto :)


Ciasto kruche

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody
Przesianą mąkę,masło,cukier puder i sól zmiksować w malakserze.Dodać żółtka,zimną wodę i lekko wymieszać.Ciasto wyjąć na blat obsypany mąką i szybko wyrobić.Uformować kulę,owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok.godziny.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i przełożyć do formy o średnicy 25 cm.Nakłuć widelcem i schłodzić jeszcze przez 15 minut.Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć kulkami ceramicznymi,fasolą lub ryżem (kto co ma w domu).Piekarnik nagrzać do 180ºC i wstawić ciasto na 10 min.Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze ok.10 minut lub do zrumienienia.(Nie przepiec ciasta bo będzie twarde).Wyjąć i ostudzić.

Krem patissiere

  • 600 ml mleka
  • 6 dużych żółtek
  • 100 g cukru
  • laska wanilii
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy(pasty).Do pasty wlać pół szklanki gorącego mleka i dokładnie wymieszać.Masę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać drewnianą łyżką,aż masa zgęstnieje .Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób by dotykała kremu.Odstawić do wystygnięcia.

Jeżeli będzie taka sytuacja,że krem wyjdzie za mało gęsty (to zależy od rodzaju mąki jaką używamy)po wystudzeniu można zmieszać go ze 100 g masła w temperaturze pokojowej.Masło stwardnieje w lodówce i utrzyma krem w odpowiedniej konsystencji.

Bita śmietana
  • 400 ml śmietanki 30%-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego 
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i wanilią.

DEKORACJA
  • świeże truskawki lub inne owoce
  • listki mięty
WYKONANIE

Wystudzony krem patissiere mieszamy łyżką i wykładamy na dno tarty.Bitą śmietanę układamy na krem.Dekorujemy według własnego uznania.Schładzamy i przechowujemy w lodówce


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger