niedziela, czerwca 04, 2017

Rolada z borówkami i bitą śmietaną




Delikatna rolada biszkoptowa ze świeżymi borówkami i bitą śmietaną.Osobiście wolę nasze leśne jagody,ale do sezonu jagodowego jeszcze chwilka.Poza tym sprawdzą się tutaj każde inne owoce i rolada będzie pyszna.


Ciasto biszkoptowe
  • 6 jajek
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć na puszystą masę.Białka ubić na sztywną pianę,wsypując cukier w trakcie ubijania.Do masy żółtkowej wrzucić pianę i wymieszać drewnianą łyżką.Przesiane mąki delikatnie połączyć z masą.Blachę,która jest załączona do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto i równo rozprowadzić po całości .Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC i piec 10 minut.Po upieczeniu gorący placek biszkoptowy wyrzucić na wilgotną ściereczkę kuchenną,zdjąć papier a wierzch ciasta również przykryć wilgotną ściereczką.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przełożenie
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • borówki amerykańskie lub inne świeże owoce
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i rozsmarować na placku biszkoptowym.Na warstwę śmietany poukładać borówki.Pomagając sobie ściereczką zwinąć placek z nadzieniem.Polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.Schłodzić i przechowywać w lodówce.

śmietana,borówki,rolada,polewa,czekolada

Źródło przepisu-BACKEN-DIE KLEINE SCHULE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger