wtorek, 20 czerwca 2017

zupa szczawiowa z szalwia


Składniki
  • około 2,5 -  3  litra  wywaru drobiowego,lub warzywnego
  • 2 sztuki liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziele angielskie
  • 2 1/2 łyżki oleju kokosowego ,lub innego
  • 1 średnie cebula
  • śmietanka
  • jajka
  • duży pęczek szczawiu świeżego
  • 6-8 sztuk liście szałwii
  • kawałek boczku,kiełbasy





Wykonanie
Umyć ,osuszyć ,pokroić szczaw. Cebulę obrać i pokroić w kostkę . Olej rozgrzać,podsmażyć cebulę i szczaw. Do wywaru dodać szczaw i cebulę ,razem zagotować około 15 minut.
Dodać parę liści szałwii ( nadaje lekki orzeźwiający, ciekawy smak zupie).
Wziąć część zupy do miseczki ,połączyć ze śmietanką ,wymieszać ,dodać do zupy. Ugotować jajka,obrać ze skorupki . W osobnym rondlu ugotować ziemniaki. Boczek,kiełbasę pokroić w kostkę ,podsmażyć .Będą do okraszania ziemniaków. Do talerza nalać zupy ,włożyć jajko przekrojone na pół. Na osobnym talerzu położyć ugotowane ziemniaki,okrasić boczkiem podsmażonym. smacznego:))





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com