Polecam to danie, podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pure ziemniaczanym.

klopsy

Przygotowanie klopsów – do mięsa mielonego dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, majeranek, vegetę, słodką paprykę i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować duże klopsy, w środek każdego włożyć jedną pieczarkę.

Marchewki obrać i pokroić w plasterki, rozrzucić na dnie żaroodpornego naczynia. Na marchewkach rozłożyć klopsy. Dodać pozostałe pieczarki.

zapiekanka z klopsami

Drugą połówkę dużej cebuli pokroić w piórka i rozłożyć naokoło klopsów.

Sos – jeśli nie macie wywaru można użyć gorącej wody i rozmieszać w niej kostkę rosołową wieprzową. Do wywaru dodać musztardę, przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Wylać wszystko do naczynia.

klopsy z piekarnika

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30  minut. Następnie dodać groszek w strączkach i piec jeszcze 20 minut. Strączki lekko powciskać do sosu. Danie jest gotowe jak klopsy lekko się przyrumienią. Na każdym klopsiku położyć plasterek sera i wstawić do piekarnika do momentu aż ser się rozpuści. Ser można pominąć.

Podawać klopsy w towarzystwie warzyw i ziemniaków.

Smacznego