Ciasto jogurtowe – Przepis na dużą blache

Jeśli masz ochotę na słodki deser, który jest pełen białka, to przepis na ciasto jogurtowe jest dla Ciebie. Przepis ten zawiera jogurt i powinien być upieczony w formie o średnicy co najmniej 8 cali (20 cm). Gdy już przygotujesz składniki, musisz rozgrzać piekarnik do temperatury 350 stopni F lub 180 stopni C. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, wymieszaj mokre składniki z suchymi.

Francuska wersja ciasta francuskiego

Pyszny deser o greckim smaku, francuska wersja ciasta francuskiego z jogurtem to idealna przekąska na podwieczorek. Ciasto jogurtowe w szklanym słoiczku to szybki i łatwy deser. We Francji jogurt jest sprzedawany w małych szklanych słoiczkach, a Babcia odmierza resztę składników do tego samego słoika. Przepis można w razie potrzeby przetłumaczyć na bardziej tradycyjne miary kuchenne, ale jeśli używasz jogurtu innego niż francuski, użyj go.

Francuzi nie próżnują, jeśli chodzi o wypieki, ale ich ciasto jogurtowe jest o wiele lepsze niż większość tortów! Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu i jest przyjazne dla dzieci. Francuskie ciastka jogurtowe są także ulubionym daniem mieszkańców Hiszpanii i Włoch. Francuskie ciastka jogurtowe często mają smak cytrynowy, który dobrze komponuje się z pikantnością jogurtu. Można jednak użyć dowolnego aromatu cytrusowego, jaki się preferuje.

Wariacje

Bez względu na to, czy szukasz zdrowego deseru, który jest łatwy w przygotowaniu, czy po prostu masz ochotę na coś innego, możesz spróbować zrobić wariację tego klasycznego przepisu na ciasto. Możesz dodać skórkę z cytryny, aby nadać ciastu bardziej wyrazisty smak, a nawet polać je zwykłą polewą owocową. Polewę owocową może stanowić dżem morelowy lub pomarańczowy, rozpuszczony na małym ogniu. Polewa powinna mieć konsystencję płynnego miodu. Ciasto zachowuje trwałość do czterech dni w temperaturze pokojowej.

Wyśmienitą odmianą tego przepisu na ciasto jest francuski jogurtowy gateau, klasyczny francuski deser. Ciasto to jest lekkie i wilgotne, a każdy kęs zawiera nutę pikantnej słodyczy. Jeśli nie jesteś pewien, czy jesteś gotowy, aby wypróbować przepis na ciasto z jogurtem greckim, możesz spróbować wersji francuskiej. Jeśli szukasz deseru, który świetnie smakuje i nie wymaga wiele wysiłku, francuskie ciasto jogurtowe jest idealnym wyborem.

Zawartość cukru

Możesz przygotować zdrowe, pyszne ciasto, które smakuje dobrze bez dodatku cukru i tłuszczu. Aby przygotować ten deser, należy przygotować bochenek, który powinien być natłuszczony lub wyłożony papierem pergaminowym. Posyp patelnię mąką, aby zapobiec przywieraniu. Wymieszaj razem brązowy cukier, jajka i jogurt. Dodaj do mieszanki mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki, aż dobrze się połączą. Wlej ciasto do przygotowanej foremki. Piec przez około 50 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie prawie czysta.

Jeśli martwisz się o zawartość cukru, możesz użyć niesłodzonego jogurtu. Aby ciasto było słodsze, przed dodaniem jajek wbij cukier granulowany. Powinno mieć około 1/4 szklanki cukru. Jeśli jednak użyjesz słodzonego jogurtu, będziesz musiał użyć mniej więcej 1/2 szklanki cukru. W końcu ciasto jogurtowe jest naturalnie słodkie. Można je jeść także na zimno. Pamiętaj jednak, że porcja ciasta powinna zawierać 185,0 kalorii.

Czas pieczenia

Jeśli chcesz zrobić zdrowsze ciasto, możesz spróbować ciasta jogurtowego. Możesz użyć zwykłego jogurtu greckiego lub oliwy z oliwek extra vergine. Możesz też dodać trochę skórki z cytryny, aby uzyskać dodatkowy smak. Mieszając jogurt, musisz się upewnić, że składniki mają temperaturę pokojową. W przeciwnym razie jogurt może się skrzepnąć. Jeśli tak się stanie, i tak można go upiec. Upewnij się też, że nie przesadzisz z mieszaniem ciasta, bo w przeciwnym razie otrzymasz gęste, gumowate ciasto.

Aby zrobić własne ciasto jogurtowe, potrzebujesz bochenka o wymiarach około 8 1/2 x 4 1/4 cala. Użyj papieru pergaminowego do wyłożenia formy. Oprósz patelnię mąką. Połącz jajka, cukier i jogurt. Ubijaj przez 1 minutę. Wsyp suche składniki i wymieszaj, aby się połączyły. Wlej ciasto do bochenka i piecz przez 50 minut. Przed podaniem ostudź i smacznego! Podawaj z bitą śmietaną, lodami lub lekko osłodzonym jogurtem.

Wypełnienia

Możesz użyć owoców lub jogurtu smakowego zamiast zwykłego, lub możesz użyć świeżych owoców zamiast mrożonych. W tym przypadku możesz użyć mniej cukru i użyć świeżych owoców zamiast wyrafinowanego coulis. Możliwości jest nieskończenie wiele! Eksperymentuj z przepisem na ciasto jogurtowe, aby za każdym razem stworzyć nowy, ekscytujący smak! A skoro już przy tym jesteś, dlaczego nie spróbować dodać do niego orzechów i/lub migdałów w plasterkach?

Zacznij od wyłożenia bochenka o wymiarach 8 1/2×4 1/2 cala papierem pergaminowym. Pamiętaj o pozostawieniu 1 cala wolnego miejsca po dłuższych bokach. Następnie połącz jogurt, cukier i jajka. Ubijać je energicznie, aż do uzyskania jednolitej masy. Wmieszaj pozostałe suche składniki. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 50 minut lub do momentu, gdy środek ciasta będzie ledwo widoczny. Jeśli chcesz, możesz dodać dowolne nadzienie owocowe lub orzechowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *