niedziela, 18 czerwca 2017

Szybka zapiekanka z kalafiora





Składniki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała główka kalafiora
  • 1 średnia cebula
  • olej kokosowy (do smażenia)
  • około 170-200 g cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej ,lub innej cieniutko pokrojonej
  • sól morska do smaku -można pominąć ,jak szynka słona
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskie lub różne świeże zioła ,koperek,pietruszka ,szczypior
  • czarny pieprz do smaku - opcjonalnie
  • opakowanie sera mozzarella
  • 60 g sera żółtego zmielonego
  • pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku - opcjonalnie







Wykonanie

    Umyć ,osuszyć warzywa .Pokroić na mandolinie ,lub nożem tak cienko jak to możliwe na cienkie plasterki.
    Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym smażyć ,każdy składnik warzywa osobno,a następnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Gdy warzywa mamy już usmażone ,wrzucić na patelnie szynkę porwaną na kawałki. Doprawić w razie potrzeby solą ,pieprzem.
    Formę wypełnić cebulą ,na to papryka ,a następnie wyłożyć usmażony kalafior. Posypać żółtym serem i kawałkami szynki. Całość posypać świeżymi ziołami i zakryć plastrami sera mozzarella.
    Wstawić do piekarnika 200°C i zapiec do rozpuszczenia sera:))pa, dwie mniejsze i jedna większa forma wyszła,najadły sie cztery osoby.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com