Curry z kurczakiem i kalafiorem zobaczyłam ostatnio na jednej z grup FB, a że ciągle ostatnio za mną chodzi kalafior w różnych wersjach, to byłam zmuszona wypróbować ten przepis (z małymi modyfikacjami), zwłaszcza jak na rynku Pani sprzedawała piękne kalafiory – więc żal było przejść obok nich obojętnie ;)
Curry z kurczakiem i kalafiorem – Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka (ok. 500g)
- pół dużego kalafiora lub jeden mały (ok. 450g)
- 2 średnie cebule (ok. 140g)
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki wody
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
- 1 łyżeczka curry + 1 łyżeczka papryki słodkiej do zamarynowania kurczaka
- 1 czubata łyżeczka curry do sosu
- pół łyżeczki kurkumy do sosu
- mały kawałeczek imbiru (ok. 5g)
- 1/4 łyżeczki pieprzu chili cayenne
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do zamarynowania kurczaka i do smażenia
- kilka gałązek natki pietruszki
Curry z kurczakiem i kalafiorem – Wykonanie:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub pokroić drobniutko.
- Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Wrzucić do pudełka, dodać pieprz i sól do smaku, pół łyżeczki curry i łyżeczkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego), wymieszać, przykryć i schować do lodówki na ok. 30 minut.
- Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, wrzucić cebulę, zeszklić, a następnie dorzucić czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund, mieszając.
- Kolejno dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, przemieszać. Dorzucić kalafior podzielony na małe różyczki. Dodać łyżeczkę curry, pół łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki pieprzu chili cayenne, starty imbir oraz pieprzu i soli do smaku. Wymieszać i smażyć przez ok. 3 minuty.
- Następnie zalać całość wodą i mleczkiem kokosowym, dusić pod przykryciem parę minut – do czasu aż kalafior zmięknie. Ja wszystko dusiłam w woku.
- Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze danie do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest za rzadki, można go pozostawić na ogniu do odparowania nadmiaru płynów lub lekko oprószyć mąką i wymieszać, by zgęstniał.
- Natkę pietruszki drobno posiekać, oprószyć danie. Smacznego!
Ile porcji wychodzi?
a co z imbirem potem? do kolejnej potrawy zostawić??
Dzięki, ucięło mi w wykonaniu ;) już zedytowałam ;)
Punkt 6. Czytaj uważnie. Tam jest imbir.
Do herbatki na zimne wieczory ;)
Pyyycha!!! Tak szybko zjadłam, że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia
Szczerze polecam!