piątek, 17 października 2014

Smalec z jabłkiem i cebulką

     Nie ma to jak domowy, własnoręcznie zrobiony smalczyk z dodatkiem cebulki, jabłka, majeranku i z domieszką czosnku niedźwiedziego... :) Coś dla koneserów takich specjałów. Od razu przypomina się każdemu "stół wiejski" na weselu, dobra zabawa i zimna wódeczka, albo bimberek... Do tego ogórek kwaszony! Ahhh bajka :) dlaczego więc odmawiać sobie takich przyjemności, skoro możemy zrobić to sami?! 

Smalec z jabłkiem i cebulką

SKŁADNIKI: 
-1,5 kg słoniny 
-0,5 kg boczku surowego 
-1 duża cebula
-1 duże jabłko 
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka czosnku niedźwiedziego 
-1 łyżka majeranku 
-1 łyżka pieprzu czarnego mielonego 
-1 łyżeczka pieprzu ziołowego
-sól do smaku (ja dodałam 1 łyżkę)

PRZYGOTOWANIE: 
Na samym początku kroimy słoninę w kostkę (nie za grubą). Smażymy na dużej, teflonowej patelni lub garnku. 


Uzyskany tłuszcz zbieramy co jakiś czas do oddzielnego garnuszka, a skwarki do innego. 



Następnie podsmażamy na dwóch łyżkach wytopionego tłuszczu cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodajemy jabłko (też drobna kostka) i smażymy, aż powstanie sosik z jabłka. Teraz dodajemy czosnek, czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz ziołowy, pieprz zwykły, sól. Na sam koniec dodajemy skwarki i dusimy, aż cebulką i jabłko zmiękną (ale się nie rozgotują). 


Przyszedł czas na przełożenie skwarek do słoików lub glinianych naczyń. 




Teraz przelewamy wytopiony tłuszcz do każdego słoika. 



Odstawiamy do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu. 




     Smacznego :)

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz