Leczo z kiełbasą

 

 

 

Leczo z kiełbasą

 


Danie palce lizać!

Serdecznie polecam wam przepis na leczo z kiełbasą – duża dawka warzyw i wędzona, aromatyczna kiełbasa – potrawa w której zasmakują nawet zagorzali mięsożercy.

Leczo z kiełbasą możemy podać z pieczywem lub z ryżem albo kaszą.

 

 

PRZEPIS NA LECZO Z KIEŁBASĄ:

Składniki na leczo z kiełbasą:

200g kiełbasy wędzonej podsuszanej

1 kg cukinii

3 cebule

1 papryka

1 marchewka

150g koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1/3 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka oregano

sól

pieprz

1 łyżka oleju

 

Jak zrobić leczo z kiełbasą:

Cebule kroimy w półplasterki, kiełbasę w kostkę, marchew w plasterki – podsmażamy na oleju aż cebula stanie się szklista.

Dodajemy paprykę i cukinię pokrojona w kostkę, starty czosnek, przecier pomidorowy rozrobiony w szklance wody. Dusimy wszystko 15 minut.

Dodajemy przyprawy, mieszamy, próbujemy, doprawiamy do smaku.

 



Leczo z kiełbasą

Zobacz też:

leczo_z_dyni  Leczo z dyni 

leczo  Leczo z boczkiem parzonym

leczo  Leczo – dieta dr Dąbrowskiej

leczo_z_cukinia  Leczo z cukinią

leczo  Leczo

Leczo  Leczo do słoików na zimę

Lazania z leczo i dwoma serami  Lazania z leczo i dwoma serami