Kiedy pierwszy raz spróbowałam przegrzebków w jednej z restauracji, wiedziałam że przyrzadzenie ich w domu to kwestia czasu :) Przegrzebki są aksamitne, delikatne, pachnące masłem, po prostu petarda! Do tego smażony ryż z mnóstwem aromatycznych ziół i dodatkiem zielonego groszku, który nadaje całości delikatnej słodyczy i świetnie balansuje intensywny smak ziół.
przegrzebki
- 6 przegrzebków
- masło
- sól, pieprz
ryż
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 mała puszka groszku Bonduelle
- 1 gałązka świeżej mięty
- 2 gałązki cytrynowego tymianku
- 1 gałązka świeżego oregano
- 1 dymka (szczypior i cebulka)
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek (świetnie pasuje oliwa aromatyzowana truflą)
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelni rozgrzewamy olwię, wrzucamy posiekane zioła, czosnek i dymkę. Smażymy do momentu aż cebulka się lekko zeszkli. Dodajemy ryż i groszek i smażymy kolejne 3-4 min.
- Dodajemy śmietanę i masło, mieszamy, czekamy aż masło się roztopi i zwiąże ryż.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ryż ściągamy z patelni i przekładamy go do miseczki.
- Na patelnię dodajemy łyżkę masła. Na rozgrzanym maśle smażymy przegrzebki po ok. 1 min z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Ryż wykładamy na talerz, a na ryżu układamy przegrzebki.
Smacznego!
Czy wiesz, że.....
Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.
Super!
OdpowiedzUsuńFajnie wyglada, ciekawe, czy juz sie udalo dolaczyc przepis do akcji...Zajrzalam z ciekawosci i wyglada, ze wszystko jest o.k. Banerek, zdjecie z Bonduelle, w przepisie tez wymienione. No i najwazniejsze, ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuń