KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ – bezglutenowe, wegetariańskie

Już dawno mówiłam Wam, że jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy, jak i kaszy jaglanej.

Połączone razem zawsze tworzą fajne i smaczne danie.

Dziś przygotowałam dla Was pyszne, chrupiące kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej inspirowane moimi ukochanymi smakami Indii – z dodatkiem curry i kminu rzymskiego.

Niesamowicie aromatyczne!

Świetnie smakują np. z sosem z pieczonych pomidorów albo papryki.

Są idealnym pomysłem na obiad!

bezglutenowe, w związku z czym bez obaw mogą je zajadać osoby z nietolerancją.

Koniecznie spróbujcie!

Gwarantuję, że posmakują i z przyjemnością sięgniecie po dokładkę.

Smacznego!

SKŁADNIKI:

* ugotowana kasza jaglana – 3/4 szkl ( dostępna TU )
* ugotowana soczewica czerwona – 3/4 szkl ( dostępna TU )
* jajko – 1 szkl
* bułka tarta bezglutenowa – 2-3 łyżki
* maka ryżowa – 1 czubata łyżka ( dostępna TU )
* masło – 3 łyżki
* czosnek -2 ząbki
* cebula – 1 szt
* sól, pieprz, curry, kmin rzymski – do smaku  ( dostępne TU )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek.

Dodajmy curry i kmin rzymski, wrzucamy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną- mieszamy.

Przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę.

Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy niewielkie kotleciki.

Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką JAWO KRAKÓW – sklep z setkami fantastycznych produktów do kuchni! 

Mnóstwo bakalii, mąk i produktów superfood czekają w ofercie! 

W najniższych cenach!

Zapraszam!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress