muffinki kakaowe z truskawkami

2182

składniki:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru
220 ml śmietany, kwaśnej
2 jajka
75 ml oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
parę świeżych truskawek

wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sodą. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę, olej oraz jajka. Do płynnych składników dodajemy wymieszane suche składniki. Całość mieszamy na jednolitą masę. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Na wierzchu każdej układamy truskawki pokrojone na mniejsze kawałki. Pieczemy przez ok. 20 min. w 190 st.C., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here