Tarta z porem i szynką - na idealnie kruchym cieście

Tarty to jest to, co lubię przygotowywać najbardziej. I chodzą słuchy, że wychodzi mi to całkiem nieźle :) Dziś mam dla Was dość klasyczne połączenie, czyli por i szynka, ale przełamane serem pleśniowym i cytrynowym tymiankiem, a do tego delikatne, idealnie kruche ciasto. Prawdziwa smakowa bomba! :)


 SKŁADNIKI (forma o średnicy ok 25 cm)

ciasto


  • 1 pełna szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 
  • 100g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


nadzienie

  • biała część dużego pora
  • 150 g dobrej gotowanej szynki
  • 150g śmietany 12% lub 18%
  • 2 jajka
  • 4 gałązki tymianku cytrynowego (lub zwykłego)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 100g sera z niebieską pleśnią
  • 50g tartej mozarelli
  • sól pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Po środku robimy dołeczek, wbijamy żółtka i lekko zarabiamy ciasto nożem. Na koniec dodajemy zimne masło posiekane w małe kawałki i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Nastawiamy piekranik na 180 stopni.
  2. Pora dokładnie myjemy i kroimy w pół talarki. Szynkę kroimy w paski o szerokości ok 0,5 cm i dlugości 5 cm.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy, wrzucamy pora, 3 gałązki tymianku, lekko solimy i smażymy do momentu aż por się lekko zeszkli. Wrzucamy szynkę i smażymy ok 3-4 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremki do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika na 12-15 min.
  4. W dużym kubku łączymy ze sobą, śmietanę, jajka, pokruszony ser, 1 posiekaną gałązkę tymianku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Na podpieczony spód wykładamy pora z szynką, zalewamy masą śmietanową jajeczną, posypujemy serem mozarella i wstawiamy do piekarnika na 30-35 min.
  6. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Tarta świetnie smakuje na zimno i na ciepło.
Smacznego!






This entry was posted on 15 cze 2017 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Tarta z porem i szynką - na idealnie kruchym cieście”

  1. Zdecydowanie, nadzienie jedno z lepszych jakie jadłam. Świetne połączenie smaków. Jeśli używasz słonego sera pleśniowego nie dodawaj soli do śmietanki :) Tymianek robi tu robotę absolutnie nie wolno go pominąć.
    Zdecydowanie najgorsze ciasto do tarty jakie kiedykolwiek zrobiłam. Nie dało się rozwałkowywać, formę musiałam wykleić kawałkami. Po upieczeniu konsystencja mokrego piasku :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Po co proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...