wtorek, 13 czerwca 2017

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

  Owoce sezonowe to coś wspaniałego dla domowych wypieków. Co rusz przychodzi mi nowy pomysł aby zagospodarować jakiś owoc w placku. Dziś padło na rabarbar, moc witamin i smakowych doznać słodyczy i kwaskowości. Idealnie sprawdza się do ciast ucieranych. Zapraszam.
Skala smaku 10- wilgotne, delikatne, nie za słodkie z lekko chrupiącą kruszonką:) 


Składniki:

3 szklanki przesianej mąki tortowej
1 szklanka cukru
  1czubata łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
3 duże jajka
  3/4 szklanki oleju
1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego, nie gęstego) lub maślanki
½ szklanki mleka

1½ – 2 szklanki dowolnych owoców sezonowych: truskawki, porzeczki, maliny,  rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki)

Kruszonka:
150 g mąki
100 g cukru
80 g masła
1 czubata łyżka cukru waniliowego

Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka.
Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól wymieszać w jednej misce.
Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej.
Połączone mokre składniki wlać do suchych, dobrze wymieszać łyżką - do połączeni składników (nie mieszać za długo). Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę, wyrównać, posypać owocami - u mnie rabarbar i kruszonką.  
Piec około 40-45 minut w 175 stopniach - termoobieg.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz