Szybkie zapiekane danie, które fajnie rozgrzewa, więc przyrządzam je w chłodniejsze dni. A, że takich w maju nie brakowało, to piekłam warzywa na okrągło ;)
- 3 małe okrągłe cukinie
- 150 g ricotty
- puszka tuńczyka
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- jajko
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 0/5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- łyżka suszonych pomidorów (nie z oleju)
- sól i pieprz
- łyżka oliwy
- starty twardy ser do posypania (użyłam hiszpańskiego queso curado)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Ricottę mieszamy z odsączonym tuńczykiem, passatą pomidorową i roztrzepanym jajkiem.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz wędzoną papryką i swieżą bazylią.
Przekrojone na pół, wydrążone cukinie nadziewamy farszem.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy startym serem.
Pieczemy około 30 minut.
Danie jest gotowe gdy cukinia zmięknie a ser się przyrumieni.
Smacznego :)
2 komentarze
Czy tuńczyk w oleju czy w sosie własnym? Co to za dekoracja na talerzu, chodzi mi o te czerwone kreseczki :) ?
To bez znaczenia :) Jaki lubisz najbardziej, może być nawet w oliwie. A na talerzu są suszone pomidory :)