Zupa koperkowa - dieta dr Dąbrowskiej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zupa koperkowa - dieta dr Dąbrowskiej


 

 

 


Dzisiaj mam dla was przepis na pyszną zupę koperkową – delikatny krem warzywny z dużą ilością koperku!

Zupa jest zdrowa, wegańska, dietetyczna, lekka, beztłuszczowa – zgodna z zasadami postu warzywno – owocowego dr Dąbrowskiej.

Jeśli nie jesteście na diecie polecam Wam wzbogacić jeszcze zupę i polać swoją porcję łyżeczką dobrego oleju tłoczonego na zimno – lnianego, arganowego, rzepakowego lub posypać prażonym słonecznikiem (przepis) albo nasionami konopi, albo podać z jajkiem na twardo (przepis).

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA ZUPĘ KOPERKOWĄ

Składniki na zupę koperkową:

1 pęczek koperku

1 duża cebula

1 korzeń pietruszki

1 łodyga selera naciowego

plaster kapusty białej

liść laurowy

5 szt ziela angielskiego

sól

pieprz biały świeżo mielony

1 łyżeczka suszonego czosnku

 

 

Jak zrobić zupę koperkową:

Cebulę, pietruszkę, seler, kapustę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka.

Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól.

Zalewamy wodą (ok 1-1,5l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie na minimalne, gotujemy wywar ok 25 min.

Wyjmujemy liść laurowy, ziele angielskie.

Miksujemy na krem.

Dodajemy posiekany koperek, pozostałe przyprawy, doprawiamy do własnego smaku.



 

Zupa koperkowa - dieta dr Dąbrowskiej

 

 

 

 

 

 

Zobacz też:

 

jadlospis_dieta   Jadłospis tygodniowy – dieta dr Dąbrowskiej

 

 

dieta  Dieta dr Dąbrowskiej – przepisy

 

jak_uprazyc_slonecznik  Jak uprażyć słonecznik