Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie

Kolejne danie z wykorzystaniem soczewicy. Proste, łatwe, nieskomplikowane i tanie, a do tego zdrowe. Zdrowa kuchnia wcale nie musi być droga jak niektórym mogłoby się wydawać, zachęcam do wypróbowania.

Jeżeli szukać innych przepisów na dania z wykorzystaniem soczewicy to zapraszam:
Pierogi z soczewicą
Sos do makaronu z soczewicy
Gulasz z soczewicy


Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie składniki
3/4 szklanki zielonej soczewicy
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 duża marchewka
1/2 szklanki bułki tartej
1 jajko
1 szklanka bulionu
1 puszka pomidorów
120 ml słodkiej śmietany
1 łyżka mąki


Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie wykonanie:
Soczewicę płuczemy i namaczamy na przynajmniej 30 minut. Następnie gotujemy w 3 szklankach wody przez około 30 minut, solimy 10 minut przed końcem gotowania. Jeżeli trzeba można dodać trochę wody, ale należy uważać, gdyż cała woda powinna być wchłonięta przez strączki. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do soczewicy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Doprawiamy pieprzem, ostrą i słodką papryka, oregano. Całość dokładnie mieszamy, jeżeli ciasto jest zbyt mokre można dodać jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy małe kulki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni. Do rondla wlewamy bulion i pomidory z puszki, blendujemy i gotujemy na mały ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonym oregano. Mąkę rozrabiamy w śmietanie i dodajemy do sosu aby go zagęścić. Zagotowujemy. Sosem polewamy makaron i na to układamy klopsiki. Można posypać tartym serem. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai