11.06.2017

Ucierane ciasto z rabarbarem otulone słodką kruszonką

Uwielbiam ucierane ciasta.  Z różnymi dodatkami, od rabarbaru po śliwki.  Cudownie miękkie, delikatnie wilgotne i przede wszystkim rozpływające się w ustach ! Ja dzisiaj zaprezentuję Wam ciasto z rabarbarem. Sezon wprawdzie się już kończy, ale na bazarkach jeszcze jest spotykany. Ja rabarbar mam z rodzinnego domu, w ogrodzie rodziców jest jeszcze mnóstwo pędów. Według mądrej książki* rabarbar posiada magnez, potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę C i karoten. A po obróbce termicznej wykazuje właściwości antynowotworowe. Nie wiem natomiast jak jest z makro i mikro elementami przy podgrzaniu. Może z tego powodu czasem warto schrupać pęd po prostu maczając go w cukrze ;)




Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
4 jajka
1 kostka masła / opcjonalnie margaryna
4-5 pędów rabarbaru
1,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
1/4 miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanka mąki

Wykonanie:
Masło roztopić w rondelku i schłodzić. Obieramy rabarbar i kroimy na małe części. Nastawiamy piekarnik  na około 180-200 stopni.
Masło ucieramy mikserem z cukrem na puszystą jasną masę. Następnie nie przestajemy miksować i dodajemy malutkim cienkim strumieniem, po troszeczkę schłodzonego masła.  Później mąkę i proszek do pieczenia, nadal mieszamy.
Całość masy wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia- dno, a boki smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. 
Na wierzchu ciasno układamy rabarbar.
Wykonujemy kruszonkę: w misce łączymy składniki i wyrabiamy ręcznie kruszonkę - opcjonalnie można spróbować zrobić ją w blenderze. Sposób widziałam, niestety jeszcze nie próbowałam.
Całość ciasta posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku około 40 min (do suchego patyczka).

Smacznego !



*Wygraj zdrowie z naturą - A.Pawłowski, D.Szeląg, Warszawa 2017

Etykiety: , ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna