Czekoladowe świderki z sosem waniliowym, truskawkami i pistacjami
Gdy nadchodzi czas truskawek nie mogę się im oprzeć.
Jem je na śniadanie, jem na obiad i na deser również.
Ostatnio odkryłam makaron czekoladowy (nowość firmy Lubella) i postanowiłam wykorzystać sezon na truskawki i przygotować ulubiony sos Małżona.
Powstało pyszne deserowo-śniadaniowe danie.
dla 3 głodomorów:
300 g MINI czekoladowego makaronu świderki Lubella
truskawki (wg upodobań, mniej lub więcej)
trzy garści posiekanych pistacji
sos waniliowy:
1 żółtkook.400 ml mleka
100 ml cukru (1 szklanka)
ziarenka z połowy laski wanilii
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka masła
Cukier zagotowujemy ze szklanką mleka i ziarenkami wanilii. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej wymieszaną mączną masę.
Mieszamy i gotujemy jak budyń. Zdejmujemy z ognia dodajemy masło. Mieszamy. Dolewamy 2 łyżki mleka i energicznie roztrzepujemy
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Kroimy.
Pistacje (najlepiej nie solone) siekamy.
Nakładamy makaron, polewamy sosem i dekorujemy truskawkami i pistacjami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(